Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.6.2017 14:30
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Josip Gelo zahvalio talijanskim obiteljima koje su ugostile djecu iz BiH

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Josip Gelo prisustvovao je 17. juna 2017. godine u gradu Enni na Siciliji svečanosti prijema više od 200 djece bez roditeljske skrbi iz Bosne i Hercegovine u talijanske obitelji, gdje će boraviti nekoliko sedmica.

Zahvaljujući trudu NVO "Luciano Lama", do sad su talijanske obitelji ugostile preko 17.500 bosanskohercegovačke djece. Na 49. prijemu, uz sicilijanske obitelji koje su se dragovoljno javile prihvatiti po jedno dijete, bili su prisutni i brojni građani, predstavnici iz vjerskog, političkog i društvenog života.

Ambasador Gelo se zahvalio svim talijanskim obiteljima koje su se odlučile ugostiti djecu iz BiH, predsjedniku i svim članovima NVO "Luciano Lama", te posebno prijateljskoj Republici Italiji koja svesrdno podržava BiH na putu ka Evropskoj uniji. Govoreći o djeci istaknuo je kako upravo u njima vidi buduće ambasadore mira, tolerancije i solidarnosti i one koji će biti most između dvije zemlje.

Tokom boravka na Siciliji ambasadora Gelu primio je nadbiskup Monreala mon. Michaele Pennisi, te je upriličen sastanak s privrednicima, gdje je ambasador podijelio prisutnima promidžbene materijale upoznao ih s mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu navodeći sve one pozitivne činjenice, koje idu u prilog onima koji se odluče ulagati u razne projekte u našoj zemlji.

Također ambasadora Gelu i dio djece s obiteljima primateljicama, primila je u Prefekturi u Enni, prefekt Maria Rita Leonardi.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.