Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
21.6.2017 13:49
Obraćanje ambasadorice BiH u Republici Makedoniji Lepe Babić na ceremoniji predstavljanja umjetničkog projekta „Think Freedom - between today & tomorrow“ Edine Selesković na festivalu Skopsko ljeto

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji Lepa Babić obratila se u srijedu, 21. juna 2017. godine zvanicama i prisutnima na ceremoniji predstavljanja umjetničkog projekta - instalacije „Think Freedom - between today & tomorrow“ bosanskohercegovačko-američke umjetnice Edine Selesković. Kulturni događaj je upriličen uz podršku Ambasade BiH u Skoplju i Ambasade SAD u Skoplju u centralnoj pješačkoj ulici u centru grada, kao prvi događaj u okviru poznatog međunarodnog festivala „Skopsko ljeto“, a pred njegovo zvanično otvaranje.

Ambasadorica Babić je tokom obraćanja izrazila zadovoljstvo zbog postavke umjetničkog projekta Edine Selesković u Skoplju, te zadovoljstvo jer će iz Skoplja na daljnji put svijetom krenuti poruke mira i slobode napisane od strane učenika i studenata iz Skoplja, zajedno sa porukama mira i slobode koje su napisane u Sarajevu, odakle je projekat i započeo svoj put 2015. godine, te Banja Luci, Novom Sadu i Ljubljani.

Ambasadorica Babić se organizatorima festivala zahvalila na pozivu koji je Edini Selesković i poznatom bh. slikaru Adinu Hebibu, čija će izložba biti otvorena u petak, upućen za učešće na ovogodišnjem izdanju festivala, i na taj način omogućeno predstavljanje bosanskohercegovačke umjetnosti u Makedoniji. Ambasadorica Babić se posebno zahvalila direktoru Skopskog ljeta Mirku Stefanoskom na uspješnoj saradnji, kao i na prihvatanju inicijative Ambasade BiH u Skoplju za uspostavljanje saradnje između sarajevskog festivala Baščaršijske noći i Skopskog ljeta, uz podsjećanje da se očekuje i skoro potpisivanje Sporazuma o bratimljenju Sarajeva i Skoplja.

Prisutnima se nakon ambasadorice Babić prigodno obratila i autorica projekta „Think Freedom“ Edina Selesković. Ceremoniji predstavljanja umjetničkog projekta prisustvovale su zvanice i građani Skoplja i BiH. Instalacija, koja se pruža uz glavnu ulicu u gradu Skoplju je sastavljena od više hiljada stilizovanih ptica izrađenih pojedinačno od metala srebrene boje i postavljenih u impresivnoj formaciji jata.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.