Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
21.6.2017 16:23
Ambasadorica BiH u Republici Makedoniji Lepa Babić se sastala sa zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Makedonije Oliverom Spasovskim

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji Lepa Babić sastala se 21. juna 2017. godine u Skoplju sa zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Makedonije Oliverom Spasovskim.

Ambasadorica Babić je ministru Spasovskom čestitala na imenovanju i zaželila uspješan mandat i izrazila uvjerenje da će dosadašnja uspješna saradnja BiH i Makedonije na polju sigurnosti biti nastavljena. Ministar Spasovski se ambasadorici Babić zahvalio na čestitkama i željama, te istaknuo opredijeljenost za saradnju MUP-a RM sa BiH i pružanje podrške aktivnostima Ambasade BiH u Skoplju.

U nastavku susreta razgovarano je o proširenju postojećeg pravnog okvira za saradnju BiH i Makedonije kroz potpisivanje bilateralnih sporazuma, kao i razmjeni bilateralnih posjeta na visokom nivou u narednom periodu. Posebno je istaknut značaj Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, kao i Sporazuma između VMBiH i Vlade RM o uvjetima putovanja građana dvije zemlje, koji bi omogućio prelazak granice sa ličnom kartom. Izraženo je očekivanje da će sporazumi biti uskoro potpisani.

Također, razgovarano je i o situaciji u BiH i Makedoniji i regionu vezano za migracije, te izražena spremnost za saradnju i razmjenu iskustava dvije zemlje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.