Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.1.2017 14:53
Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Darko Zelenika učestvovao na Drugom regionalnom forumu Unije za Mediteran

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Darko Zelenika je 23. januara 2017. godine, u Palači Real de Pedralbes u Barceloni, učestvovao na Drugom regionalnom forumu Unije za Mediteran, pod nazivom "Mediteran u akciji: Mladi za stabilnost i razvoj".

Skupom su predsjedavali kopredsjedavajući Unije za Mediteran, visoka predstavnica za vanjsku i bezbjednonosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i zamjenik premijera i ministar inostranih poslova HK Jordan Ayman Al Safadi, uz pozdravni govor ministra inostranih poslova Kraljevine Španije Alfonsa Marie Dastisa Quecedoa, te izlaganje generalnog sekretara Unije Fathallaha Sijilmassia koji je govorio o rezultatima i daljim planovima ove organizacije.

Na Forumu je izražena snažna politička podrška i opredjeljenost država članica Unije za Mediteran za jačom regionalnom saradnjom i dijalogom u regiji Mediterana. Svjesni postojećih velikih potencijala regije, ali i sadašnjih izazova povezanih sa ekstremizmom, radikalizmom i problemom migracijskog pritiska, istaknuta je uloga Unije kao jedinstvenog foruma i okvira za politički dijalog i regionalnu saradnju, u čemu se pitanje mladih posmatra kao centralno pitanje zajedničke agende. Takođe je iskazana važnost strateških ciljeva Unije: regionalna stabilnost, razvoj ljudskih resursa i regionalna integracija.

Ambasador Zelenika je u razgovorima sa komesarkom i potpredsjednicom Evropske komisije Mogherini i ministrom Dastisom iskazao opredijeljenost vlasti Bosne i Hercegovine za pridruživanje i članstvo u EU, te za razvoj ukupne saradnje sa Kraljevinom Španijom.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.